Vrijwilligers maken 4.000 porties Paling in ’t groen op zijn Mariekerks

 

Nieuwsblad

 

Guy Delforge - Zaterdag 4 juni 2022 om 15:32

 

MARIEKERKE - 

De 49ste editie van het Palingfestival van Mariekerke wordt georganiseerd in de vorm van een afhaalkeuken. De grote feesttent op het Kouterplein staat er niet, wel een kleine afhaaltent en een keukentent waar de Paling in ’t groen op zijn Mariekerks door het kookteam vers wordt bereid. Ook op tien andere plaatsen – van Gent tot Brecht – kon je paling afhalen.

 

“Natuurlijk is het helemaal anders dan een traditioneel Palingfestival”, zegt voorzitter Danny Luyckx van het organiserende comité. We troffen hem zaterdag in de kooktent terwijl hij hielp de deksels op de potjes paling te zetten. “Het gaat goed met de bestellingen, al kwamen die eerder traag op gang. We kregen vooral de jongste twee weken en zelfs de laatste dagen veel bestellingen. Het ziet er naar uit dat we zowat vierduizend porties paling zullen verkopen. Dat is ongeveer een derde van wat we normaal verzetten, maar onze kosten liggen nu ook lager. Het is ook veel meer dan we hadden verwacht ”

 

 

“We hopen zeker dat we volgend jaar weer een normaal Palingfestival kunnen organiseren, zoals de mensen het al jaren gewend zijn”, zegt Luyckx. “Hopelijk hebben we een winter zonder zware corona-uitbraak. We beginnen in september onze organisatie op gang te trekken en even na Nieuwjaar hebben we eigenlijk zekerheid nodig, omdat we dan meer en meer bestellingen moeten plaatsen en het kostenplaatje dan begint op te lopen.”

 

Vrijwilligers

 

Verder blijft het Palingfestival werken op dezelfde manier: mensen van de verschillende organisaties en instellingen die een deel van de opbrengst krijgen, werken als vrijwilliger mee.

 

 

Ook in de keuken van het Palingfestival heerst een andere sfeer dan tijdens de piekmomenten waarop de grote tent vol palingliefhebbers zit. Het gaat er ook iets minder druk aan toe. “We hebben vrijdag al een voorsprong kunnen nemen”, zegt Eddy Van den Bosch die in de kooktent de plak zwaait. “Maar de sfeer is uiteraard niet hetzelfde als de vorige jaren. Anders hoor je de muziek, voel en zie je de drukte in de tent, nu gaat het wat gemoedelijker.”

 

Aan het recept van de Paling in ’t groen op zijn Mariekerks werd niets veranderd, maar het werd de koks wel wat gemakkelijker gemaakt om allemaal hetzelfde recept te hanteren. “Vroeger hadden we het over een handvol ajuin of twee handvollen kruiden, maar de ene hand is de andere niet; de ene gooide een kleine klont boter in de pot, een andere een grote. We hebben nu klompjes boter gemaakt die allemaal omzeggens even groot zijn en we zetten de ajuin en kruiden klaar in bekers, de paling wordt in emmers klaargezet voor de koks.” Beter dan dat kun je uiteraard niet garanderen dat elke kom Paling in ’t groen op zijn Mariekerks hetzelfde smaakt.

 

Fijne sfeer

 

Eens de paling bereid is, wordt die met een maatschep in de potjes gedaan. Daar was zaterdag Martine Van Aken aan de slag. “Het is mijn eerste keer dat ik als vrijwilliger kom helpen op het Palingfestival”, zegt ze. “Ik werk bij revalidatiecentrum Ter Linde in Bornem en wij zijn een van de begunstigden van het Palingfestival. Hier hangt een fijne sfeer en ik vind het best een leuke job die ik hier kreeg. Morgen en maandag komen er collega’s van mij helpen.”

 

 

Martine Van Aken schept de paling in potjes. — © Guy Delforge