48ste Palingfestival 8 - 9 - 10 juni 2019


Een toeristische - culturele - culinaire en vooral een caritatieve daguitstap voor het "goede doel"2018 't Schipken, Dam 114 Sint-Amands
Tentoonstelling Wietse De Ridder


foto tentoonstelling
‘t Schipken te Sint-Amands staat onder andere bekend voor Bretoense pannenkoeken, feesten, crea-en speldagen voor kinderen en optredens en try-outs voor volwassenen.

Daarnaast organiseren ze ook tentoonstellingen in hun zaaltje achteraan.

Tijdens het pinksterweekend kan je op vrijdag en zondag tussen 12u en 19u de werken van Wietse De Ridder komen bewonderen.

Hou je van kunst?
Dan is deze tentoonstelling, ‘t Schipken als charmant & authentiek pand en het pittoreske straatje waar ‘t Schipken zich bevindt adembenemend!

Wietse is grafisch ontwerpster, die naast geboortekaartjes, trouwkaarten, logo’s, ... ook collages maakt.
Haar collages zijn steeds een knipoog naar het verleden. Ze zijn vrolijk, kleurrijk en tegelijkertijd ook droevig omdat er steeds iets te verbergen valt.

De expo ‘Vergeet me niet’ bestaat uit een reeks collages gebaseerd op de korte conversaties tussen Wietse en haar dementerende grootmoeder. Bij die conversaties toont ze collages, gecreëerd met oude spullen van haar grootmoeder, zoals foto’s, schoolboeken en postkaarten.

Op deze manier verkent Wietse de grenzen tussen wat getoond, gesuggereerd wordt en wat onzichtbaar blijft in een gesprek met een dementerende oudere.

De expo kan u gratis bezoeken

www.studiowietse.com
http://federo.wixsite.com/tschipken
2018 Kasteel D'Ursel - Hingene
+ 32 (0)3 820 60 10

foto tentoonstelling
Zomers in Hingene, winters in Brussel. Zo ziet het leven van de familie d’ Ursel er eeuwenlang uit. Generatie na gene ratie wonen ze in het hôtel d’Ursel, hun schitterende stads residentie op de Brusselse Houtmarkt. Net zoals het kasteel van Hingene kent het hôtel zijn bloeiperiode in de 18de eeuw, met prachtige interieurs van Laurent- Benoît Dewez.

Als gevolg van decennialange erfenis kwesties en stedenbouwkundige ontwikkelingen wordt het hôtel in 1960 gesloopt. Deze zomer transformeert het kasteel d’Ursel tijdelijk in het hôtel d’Ursel en vertellen we er het fascinerende levensverhaal van dit uitzonderlijk monument.

Op de benedenverdieping maak je kennis met de familie d’Ursel en hun oudste residenties in Antwerpen en Brussel. We tonen de originele plannen en een digitale reconstructie van de residentie aan de Houtmarkt. Op de eerste verdieping van het kasteel ontdek je de prestigieuze ontvangst ruimten, de slaapkamers en de dienstvertrekken van het hôtel.

Met minutieuze maquettes en tekeningen analyseren masterstudenten van de Faculteit Architectuur ( Leuven) het hôtel en onthullen ze zijn verborgen kantjes. We combineren nooit eerder getoonde foto’s, aquarellen en tekeningen met de meubels en siervoorwerpen die vroeger in de kamers stonden. Brieven en dagboeken vertellen het leven van alledag. Op de tweede verdieping van het kasteel is de glorietijd voorbij. Je voelt hoe het hôtel wordt bedreigd door de aanleg van de Noord-Zuid verbinding voor treinen en de drastische moderni sering van de oude wijk rond de residentie. De sloop is onvermijdelijk.

We tonen dagboekfragmenten en foto’s van een bezorgde buurman en presenteren je de opvolgers van het hôtel: het Westbury-hotel (later omgevormd tot Lotto-toren) en het kantoorcomplex Central Plaza. In de laatste kamer zie je hoe het hôtel d’Ursel vandaag nog verder leeft in de huizen van de familie die er eeuwenlang heeft gewoond.
Van 10 mei tot 30 september 2018 Toegang 10 euro – kinderen t.e.m. 12 jaar gratis
Voor meer informatie, reservatie of een programma op maat kan je terecht op www.kasteeldursel.be


2018 - O. L. Vrouwkerkje aan de Scheldekade
Tentoonstelling: De Kruisweg van Pros Putteman (1928-1985)

foto tentoonstelling

Organisatie:
Toerisme Klein-Brabant-Scheldeland.

Officiële opening:
Op vrijdag 18 mei om 19u.

Muzikale omlijsting:
Academie voor muziek, woord en dans, Bornem.

Openingsuren:
Tijdens het Palingfestival 19 - 20 en 21 mei van 12u tot 19u. Toegang gratis.

2018 Streekmusea

"Scheepvaart en Visserij" Omgangstraat, 34, te Mariekerke.

Het kasteel "Marnix de Sainte Aldegonde" te Bornem

Het kasteel d'Ursel te Hingene

"Onthaalcentrum De Notelaer" te Hingene

"Em. Verhaerenmuseum" te Sint-amands

Molenmuseum" Molendreef 45 te St.-Amands

Het Romain De Saegher Kunsthuis

De Havesdonckhoeve te Wintam-Bornem

Streekmuseum "de Zilverreiger" te Weert-Bornem


Algemene Info

Toerisme Klein-Brabant

Scheldeland

2018 Mariekerkse JOL 124A PETRUS

tentoonselling

De vissersboot "Mariekerkse JOL 124A PETRUS", naar aloude traditie gebouwd door Omer De Bruyn uit Steendorp t.g.v. het 12de Palingfestival in 1981

Deze boot is gelegen in de tuin van de pastorij, en te bezichtigen vanaf de Scheldedijk.

2018 Dorpshuis "De Leeuw"
E. Verhaerenstraat 71, Sint-Amands

foto tentoonstelling
menu onder
Organisatie


Begunstigden

Promotiedag

Enquête

Logo palingfestival


© 2003 - 2019 vzw "Palingfestival - Mariekerke" - info@palingfestival.be